Смъртоносният бомбен атентат срещу арабската болница Ал-Ахли в град Газа във

...
Смъртоносният бомбен атентат срещу арабската болница Ал-Ахли в град Газа във
Коментари Харесай

Анализ: Ще бъде ли Газа Сталинград на Израел?

Смъртоносният бомбен атентат против арабската болница Ал-Ахли в град Газа във вторник вечерта, който умъртви минимум 500 души съгласно здравни чиновници, провокира световно отвращение и провокира ново кръг от взаимни обвинявания.

Палестинската страна е уверена, че детонацията е породена от друга интелигентна бомба, пусната от аероплан на израелските военновъздушни сили, само че Израел побърза да насочи виновността към палестинските бойци, потвърждавайки, че детонацията е породена от ракета, изстреляна от Газа, не съумя да доближи цялостна траектория на полета.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Шефът на Организация на обединените нации Гутериш осъжда „ груповото наказване “ на палестинците Войната сред Израел и Хамас: Списък от основни събития, ден 12 Защо Йордания анулира визитата на Байдън след израелската бомбардировка на болничното заведение в Газа? Погледът: Когато става дума за Газа, по кое време се назовава военно закононарушение? завършек на списък

Оскъдните доказателства, налични директно по-късно, са незадоволителни, с цел да се създадат безапелационни изводи. Само деликатен разбор на отломките, оставени в болничното заведение, който би трябвало да разкрие фрагменти от външната обвивка на експлодиралото устройство, може да докара до позитивна идентификация.

И въпреки всичко даже преди тази последна офанзива имаше възходящ размер от доказателства, показващи, че израелските въздушни набези против палестинци в Газа са значително безразборни. Повечето деликатни разбори на задачите не съумяват да разкрият явен боен модел в безмилостните въздушни удари, налагайки въпроса: Каква логичност подтикна израелския апел към палестинците да изтеглят северна Газа предходната седмица?

От позиция на военната тактика има два вероятни отговора. За Израел и двете биха били неточност.

Първата опция може да бъде желанието да се сътвори подобен безпорядък по пътищата на линията Газа, че придвижването на бойците на Хамас да стане мъчно или съвсем невероятно. Тази логичност би следвала класическото военно мислене, потвърдено неведнъж в разнообразни войни. Но това не е класическа война с две равни страни, нито бойците на Хамас са класическа военна групировка. Всеки израелски метод, който не признава това, не може да подсигурява даже стеснен триумф.

През годините на израелската обсада на анклава, бойците на Хамас сътвориха паяжина от тунели, прокопани под линията Газа. Поради явни военни аргументи, самото им битие беше строго защитавана палестинска военна загадка и даже когато наличието им към този момент не можеше да бъде отречено, беше разрешено да изтече единствено най-смътната информация, тъй че те към момента са обгърнати в тайнственост.

Изглежда, че практиката за прокопаване на проходи подземен за първи път е почнала с нуждата да се преодолее израелската окупация на територията, траяла до 2005 година Първите спекулации, че палестинците от Газа може да придвижват контрабандно артикули, военни доставки и класическа контрабанда, се появиха през 90-те години, по времето, когато линията към момента беше под политически надзор на Фатах.

Първоначално се смяташе, че тези тунели са доста обикновени, дълги, едвам минат под граничните огради с Египет с входове от двете страни, скрити от къщи. Те бягаха на няколкостотин метра и бяха толкоз дребни, че хората трябваше да приклекнат, с цел да ги употребяват. Който е посетил Сараевския тунел, конструкция, небрежно изкопана от армията на Босна и Херцеговина в средата на 1993 година, с цел да облекчи обсадата на града, може да си показа по какъв начин евентуално са изглеждали ранните тунели Египет-Газа: тясна, тясна ръчно изкопана тръба с ниския таван, поддържан от греди и колове.

С времето трансграничните тунели се трансфораха в доста дейно средство за контрабанда на доставки в Газа. Мрежата се разшири и в палестинската територия, позволявайки свободно придвижване надалеч от любопитни цивилни, които биха могли да бъдат противников информатори и израелско съоръжение за наблюдаване, вариращо от спътници, самолети и хеликоптери до безпилотни дронове. В този развой копачите станаха висококвалифицирани и усъвършенстваха качеството на подземните уреди.

Видеоклиповете на Хамас, оповестени през миналата седмица, демонстрират тунели с невероятни размери и трудност, построени от подобаващи сглобяеми бетонни детайли, задоволително високи и необятни, с цел да разрешат освен височина и задоволителна широчина за бойците да се движат през тях с бърза скорост, само че и задоволително място, с цел да работи като добре предпазен склад за оръжия и муниции, в това число ракети.

Обхватът и точното местонахождение на тунелите са незнайни, само че няма подозрение, че мрежата е обширна и разрешава ефикасното напредване на войски и муниции подземен. От практическа позиция относително дребната бойна мощ на Хамас може да се преразпредели от една престрелка към друга през тунелите, както в отбранителни, по този начин и в нападателни интервенции. Така че, в случай че заповедта на Израел хората в северната част на Газа да изоставен имаше за цел да забави разполагането на войски от Хамас, това е неправилно пояснение на земната - или по-скоро подземна - действителност.

Втората допустима линия на мислене на израелските военни командири за заповедта може да бъде желанието да се изпразни зоната от невоюващи лица и да се направи офанзивата по-проста и лесна за осъществяване.

На доктрина в това има здрава логичност: в случай че множеството цивилни се изтеглят, нападателите могат да одобряват, че всеки, който към момента участва на земята, е войник ​​и затова е законна военна цел. Освен това сходно развиване би понижило страничните цивилни жертви и би понижило обвиняванията, че израелските отбранителни сили безсистемно убиват цивилни.

В реалност Израел би трябвало да е знаел – както подчертаха Организация на обединените нации и голям брой филантропични организации – че би било невероятно за 1,1 милиона души в една към този момент гъсто обитаема територия да се реалокират за една нощ, изключително при условия на блокада, където храна, вода, липсват медикаменти и гориво.

Но даже в случай че всички невоюващи трябваше да последват директивата и като по знамение да съумеят да изоставен северните региони, израелската сухопътна атака никога няма да бъде превъзмогване макар непропорционалното им преимущество в подготвена, въоръжена и оборудвана пехота, общо неоспорим надзор над въздуха и владичество в усъвършенствано високотехнологично съоръжение от последно потомство.

Стара военна максима гласи, че един пълководец може да счита територия за завладяна единствено когато ботушите на личните му бойци са на земята във всеки ъгъл и в центъра на тази зона. Пълният с отломки гъст градски терен, където постройките към този момент са значително разрушени или развалени от въздушна бомбардировка и предварителен артилерийски огън, е може би най-взискателният и провокационен вид терен за военно нахлуване.

Когато търсим казус, Сталинград идва на разум. Въпреки по-доброто си образование и боен опит и голямото си техническо предимство, немските армии там се борят осем месеца, с цел да завладяват опустошения град, с цел да бъдат победени от решителността и саможертвата на руските бранители.

В полуразрушените градове нападателите са в доста по-трудна обстановка, в сравнение с във всеки различен терен и класическото съответствие 3:1, належащо на атакуващата войска, с цел да има късмет за триумф, не е задоволително, с 5:1 или по-високото съответствие е по-реалистично.

Колкото и да е парадоксално, в случай че цивилните в Газа се вслушат в настояванията на Израел и изоставен севера, те ще улеснят бойците на Хамас да се бият, защото няма да се постанова да се тревожат за последствията от дейностите си върху личните им братя и сестри. Те биха могли да ударят всеки, който се движи по земята, без да се замислят, знаейки, че техните приятели биха употребявали колкото се може по-практически подземните коридори, с цел да изчезнат от едно място и да се появят ненадейно някъде другаде.

Израел сигурно се приготвя за идващия стадий. В идващите дни ще разгледаме неговите военни благоприятни условия, благоприятни условия и вероятни тактики.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР